“… kendi biyografimi yazıyor olsaydım, bu bölümün altını kalın çizgilerle çizerdim!”

Okuyacaklarınız, Reşide’nin (57) hayatından bir kesit ve IBC Toplum Merkezi’ndeki deneyimlerine ilişkin anlatısıdır. Reşide, 2011 yılında krizin patlak vermesinden kısa süre sonra ailesiyle birlikte ülkesinden kaçıp Kilis’e yerleşti. Karşı karşıya kaldığı en büyük zorluğun Türkçe bilmemesine rağmen hayatını bu dilde idame ettirmek zorunda kalmak olduğunu söylüyor. 

Reşide, CLIP 2 tarafından desteklenen IBC Kilis Toplum Merkezi’nden haberdar olduktan sonra A1 seviye Türkçe kurslarına kaydoldu.  

Reşide, “Türkiye’ye ilk geldiğimde jinekologluk mesleğime devam edebileceğimi öğrendim. Suriye’den tedaviye ihtiyacı olan insanların geldiğini gördüm. Ancak önce denklik sınavını geçmem gerekiyordu. Hemen bunu yapmaya koyuldum çünkü burada yaşamaya karar vermiştim ve dil benim yegâne engelimdi,” diye anlatıyor. 

Reşide’nin tıp fakültesine giden bir oğlu, üniversiteli bir kızı ve liseye giden bir başka kızı var. Reşide, hem kendini çocuklarının eğitimine adamış bir anne hem de günümüzde benzer koşullarda yaşayan diğer Suriyeli kadınlara destek olan bir gönüllü. Reşide, CLIP 2’nin desteği sayesinde entegrasyonunda önemli ilerleme kaydetti ve şimdi Türkiye’deki diğer insanlara yardım etmek için denklik sınavına hazırlanıyor. 

Reşide, “Türkçeyi Mavi Hilal Vakfı (IBC)’nın Kilis Toplum Merkezi’nde öğrendim. Kendim için yeni bir hayat inşa etmenin birincil ve en önemli adımı buydu. İşte bu yüzden, kendi biyografimi yazıyor olsaydım, bu bölümün altını kalın çizgilerle çizerdim,” diyor. 

Reşide aynı zamanda IBC faaliyetlerine aktif katılım gösteriyor, Gönüllü Komitesi toplantılarına katılıyor ve sağlıklı yaşam, hamilelikte beslenme ve kadın sağlığı oturumlarında ekibe destek vermeye devam ediyor. 

Daha Fazlası

Proje Hakkında

Projenin amacı mülteciler ile ev sahibi toplumun hassas durumdaki mensuplarının psikososyal ve sosyo-ekonomik dayanıklılığının güçlendirilmesidir.