2014 yılında eşi ve dört çocuğuyla birlikte Halep’ten Kahramanmaraş’a taşınan Raşa, acı veren savaşa ve göçe rağmen tüm kadınlara inanç ve kararlılıkla ilham verecek bir direniş hikayesi yazdı.  

Yaklaşık bir sene boyunca ailesiyle Kahramanmaraş’ta kaldıktan sonra eşinin işi nedeniyle Ankara’ya taşındı ve yıllar içinde çalışmak, ailesini geçindirmek ve kendini geliştirmek için gösterdiği çabayla yeni bir hayat kuran birçok kadın arkadaşına rol model oldu.  

Raşa, “Türkiye’ye kışın geldik; özellikle çocuklarımız için zor bir yolculuk oldu. Ama bugün sahip olduğumuz huzur ve sıcaklık için verdiğimiz emeğe değdi,” diyor.

Suriye’de 7. sınıfa kadar eğitim gören Raşa’nın Türkiye’ye geldiğinde hiçbir iş tecrübesi yoktu. Dil engelini ortadan kaldırmanın önemini fark ederek Türkçe öğrenmeye başladı. SGDD-ASAM Ankara Toplum Merkezi’nin Toplum Temelli Yerel İnisiyatifler Projesi (CLIP 2) tarafından desteklenen sosyal uyum ve kapasite geliştirme hizmetlerinden faydalandı.  

“Bir kadın kendini ne denli güçsüz hissetse de SGDD-ASAM, kadının yanında oluyor ve onu güçlendiriyor.” diyerek sözlerine başlayan Raşa, COVID-19 pandemisinin zorluklarına rağmen, özellikle çevrimiçi eğitim alan çocuklarının okula kaydı ve ailesinin genel dayanıklılığı için Ankara Toplum Merkezi personelinden aldığı desteği vurgularken “SGDD-ASAM’ı kadınlara destek olan bir kurum olarak komşularım tanıttılar.” diye sözlerine ekliyor.

Dil bariyeriyle karşılaşması ve o günlerde bir mesleğinin olmamasına rağmen, örgüye olan yeteneğini çevresine tanıtması ve bu şekilde gelir elde etmesi Raşa’nın bugün Beri Kadın Kooperatifi’ndeki başarısının ilk tohumlarını ekmiş.

Üç yıldır BERİ Kadın Kooperatifi’nin en aktif üyelerinden biri olarak çalışan Raşa, örgü ve dikiş siparişleri almaya başladıktan sonra, kooperatifteki arkadaşlarının iş planları konusunda kendisinden fikir aldığını da sözlerine ekliyor.  

“Projemizin gücümüz, hayalimiz ve zaferimiz olmasını umuyorum,” diyor. “Ne kadar anlatırsam anlatayım, kelimeler kifayetsiz kalıyor. Biz Türk veya Suriyeli olarak değil, BERI olarak varız.”

Raşa, BERI Kooperatifi’nde yürüttüğü çalışmalar sayesinde daha da güçlü bir birey haline gelerek yola devam etmek istiyor. “Güçlü bir anne olmak ve sağlam bir geleceğe sahip olmak için çocuklarımın yanında olmak zorundayım,” diye ekliyor.

Kooperatifteki çalışmalara başladığında pek çok zorluğu aştıklarını anlatan Raşa, kendi gibi girişimci olmak isteyenlere “kadınlar vazgeçmesin!” mesajını veriyor ve ekliyor: “Bütün kadınlara sesleniyorum: Gelin hayallerimizi gerçekleştirelim. Gelin hayallerimizin peşinden gidelim ve onları gerçeğe dönüştürelim. Kendinize, ne istiyorsanız onu yapma izni verin. Sevginizi ve gücünüzü her şeye aşılayın. Bu sayede, her alanda son derece başarılı olacaksınız.”

Daha Fazlası

Proje Hakkında

Projenin amacı mülteciler ile ev sahibi toplumun hassas durumdaki mensuplarının psikososyal ve sosyo-ekonomik dayanıklılığının güçlendirilmesidir.