Alman hükümeti ve AB tarafından ortak finanse edilen Toplum Temelli Yerel İnisiyatifler Projesi (CLIP 2), Türkiye’nin görece daha az hizmet alan bölgelerindeki yerel inisiyatiflerin teknik becerilerini ve yönetsel ve kurumsal kapasitelerini güçlendirmek için bireysel ve kurumsal düzeyde tedbirler almaktadır. Ayrıca, CLIP 2, STK’lar ile her düzeydeki kamu ortakları arasındaki işbirliği ve koordinasyon mekanizmalarını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede nitelikli, bütüncül ve birbirini tamamlayıcı nitelikte hizmetlerin sunulması mümkün olmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirliği sağlama özel amacıyla ADA Türkiye kurulmuştur.
ADA Türkiye, kapasite geliştirme, ağ oluşturma ve işbirliği için bir temel olarak akran öğrenimini ve akran değişimini desteklemektedir. Ağ, sivil toplum aktörlerini, özellikle de yerel girişimleri güçlendirmeyi ve faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Böylece, ADA Türkiye olarak hizmetlerimizin niteliğini artırmayı, daha geniş hedef kitlelere ulaşmayı ve akran desteğiyle birbirimizi güçlendirmeyi hedeflemekteyiz.
Mentörlük yaklaşımımız
ADA Türkiye’nin benimsediği mentörlük yaklaşımı, her seviyedeki ortaklar arasında bilgi ve deneyim aktarımına özel bir önem vermektedir. Büyük, köklü STK’lar, görece daha az hizmet alan bölgelerdeki küçük STK’lara “mentörlük” yapmak ve onları güçlendirmeye hazır olabilmek için GIZ’den özel kapasite geliştirme desteği almaktadır. “Mentörler”, küçük ölçekli STK’larla birlikte, işbirliği dönemi boyunca bir “küme” oluşturmaktadır. Bu küme, kurumsal ve teknik destek sağladığı yerel inisiyatifi izleyen bir danışman, yani mentör ve işbirliği yaptığı STK’lardan oluşmaktadır.
“Küme” içindeki küçük STK’ların kapasiteleri proje yönetimi (idari, finans, izleme ve değerlendirme, görünürlük ve iletişim, kaynak geliştirme), kurumsal gelişim (kurum yapısı, belgeler ve politikalar, İK usulleri, stratejik planlama) alanlarında ve ayrıca mentör kuruluşun uzmanlığı ve yerel inisiyatifin ihtiyaçlarına bağlı olarak tematik alanlarda iyileştirilmektedir.
Öte yandan, büyük ölçekli STK’lara, “çarpan” etkisi yaratmak amacıyla, mentörlük rollerini destekleyici kapasite geliştirme araçları da sunulmaktadır. Böylece ağ, sivil toplumun güçlendirilmesi için sürdürülebilir bir kapasite geliştirme yapısı sağlamakta ve ortak öğrenim ve bilgi değişimi için ideal bir diyalog ortamını teşvik etmektedir.
Ağ ve mentörlük yaklaşımı, farklı büyüklük ve kapasitelerdeki ADA Türkiye üyeleri arasında etkin işbirliği için bir çerçeve sağlamakta ve STK’ların birlikte çalışabilecekleri, kapasite geliştirebilecekleri, yönlendirme yolları oluşturabilecekleri, güvenilirliklerini artırabilecekleri ve gelecekte (ulusal ve uluslararası) fon alabilecekleri sürdürülebilir bir mekanizma oluşturmaktadır.
Ağın gelecekte kendini geliştirip büyüyerek, ağa katılacak ya da tümden devralacak diğer sivil toplum bileşenleri için de ilgi çekici hale gelmesi ve bağımsız olarak işlemesi planlanmaktadır.