Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği (AHCSA)

Proje tamamlandı

Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği 2012 yılında Trabzon merkezli bir dernek olarak kurulmuştur. AHCSA, risk grubunda olmaları dolayısıyla özellikle mülteci çocuklar ve kadınlara yönelik çalışmalar yürütmekte olup mülteci hakları ve sosyal uyum konularında faaliyetlerine devam etmektedir. Bu kapsamda mültecilere danışmanlık, yönlendirme, vaka yönetimi ve tercümanlık hizmetleri sunmaktadır. Kamu kurumları ile işbirliği içinde yaygın eğitim alanında pek çok kurs, sosyal uyum alanında da birçok aktivite gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmektedir.

Bir El De Sen Ver Uzaklara 2

Proje hakkında

Projenin genel amacı, koruma hizmetleri, bilgilendirme seminerleri, kurumlarla iletişim, dil ve meslek edindirme kursları, sosyal uyum ve kapasite geliştirme faaliyetleri aracılığıyla Afgan mültecilerin mevcut durumlarını iyileştirmek ve ev sahibi toplumla uyumlarına katkı sağlamaktır.

Proje kapsamında, Trabzon, Afyonkarahisar, Giresun ve Gümüşhane’deki mültecilere danışmanlık, yönlendirme, tercümanlık, vaka yönetimi hizmetleri sunulması; temel hak ve yükümlülükler, çocuk ihmal ve istismarı konularında bilgilendirme amaçlı seminerler düzenlenmesi ve mültecilerin mevcut sorunlarına yönelik çözüm üretebilmek adına ilgili birimlerle işbirliği yapılması planlanmaktadır. Dil ve meslek edindirme kursları ile mültecilerin gündelik hayatının kolaylaştırılması ve ev ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Önemli gün ve haftalarda, sosyal ve kültürel uyumun sağlanması, mültecilerin yerel halkla kaynaşması ve mültecilerin psikolojik durumlarını iyileştirmesi için etkinlikler (özel günler ve yayla gezisi) yapılması da amaçlanmaktadır.

Planlanan faaliyetler

  • Koruma (danışmanlık, bilgilendirme, yönlendirme, tercümanlık, vaka yönetimi)
  • Yaygın Eğitim (Türkçe dil kursu, koruyucu kıyafet dikimi kursu)
  • Sosyal Uyum (8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü, yayla gezisi)
  • Seminerler (haklarım ve haklara erişim semineri, çocuk ihmali ve istismarını önleme semineri)

Trabzon

Koruma

Sosyal Uyum

Yaygın Eğitim

Afganistan ve diğer ülkelerden gelen mülteciler

Eğitim ve hukuk danışmanlığı, farkındalık artırma etkinlikleri, vaka yönetimi, Türkçe dil kursları, koruyucu kıyafet dikiş kursları, sosyal uyum etkinlikleri.

İletişim Bilgileri

Pazarkapı Mahallesi, Kahramanmaraş Caddesi No:108 Ortahisar / Trabzon
Web Site    Telefon    e-Posta