Mavi Kalem Derneği

Proje tamamlandı

Mavi Kalem, kadınların ve çocukların güçlendirilmesi, temel hak ve hizmetlere erişmesi, afet ve acil durumlardan etkilenen nüfusun hak odaklı desteklenmesi, uluslararası insani yardım prensiplerinin uygulanması için çalışmaktadır. Çalışmalarını 20 yıldır çocuk güvenliği, kadın bakış açısı ve toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımıyla yürüten Mavi Kalem Derneği farklı disiplin ve uzmanlıkları bir araya getirerek çalışmalarının niteliğini artırmaktadır. Çalışma bölgelerinde toplum temelli farkındalık geliştirme ve güçlendirme çalışmaları yürüten Dernek sahadan çalışmakta ve hedef gruplarını çalışmaların geliştirilmesine dahil etmektedir.

İstanbul ve Kocaeli bölgelerinde yürütülen çalışmalara ek olarak ücretsiz danışma hattıyla Türkiye’nin her yerinden arayanlara, ihtiyaçlarına ve hizmetlere yönelik danışmanlık vermektedir.

Kadın Danışma Merkezi ve yerel sivil toplum kuruluşları için mentörlük

Proje hakkında

Projenin genel amaçları, hak ve hizmetlere erişimi desteklemek, topluma dayalı koruma mekanizmalarını güçlendirmek ve yerel girişimlerin uygulama kapasitelerini güçlendirmektir.

Projenin uygulama alanı olarak seçilen İstanbul ili Esenyurt ilçesi 2018 yılından bu yana İstanbul’un en yüksek nüfusa sahip ilçesidir ve 957.398 kişilik toplam nüfus içerisinde göçmenlerin oranı %24,3 tür. Projeyle, kadınların toplumsal hayata katılımlarını destekleyebilmek, cinsiyete dayalı şiddetle baş etme kapasitelerini güçlendirmek, gönüllü/akran desteği ile dayanışma mekanizmaları oluşturmak ve bu mekanizmaların sürdürülebilir olmasını sağlamak hedeflenmektedir. Projenin tasarım, planlama ve uygulama aşamalarının tümünde toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırmak, kadın bakış açısını yansıtmak, etkilenen toplulukların her aşamaya aktif katılımını sağlamak hedeflenmektedir.

Planlanan faaliyetler

  • Kalkınma faaliyetleri (Sosyalleşme ve Uyum Toplantıları, Türkçe Dil Eğitimi)
  • Koruma faaliyetleri (Bireysel Koruma Desteği, Vaka Yönetimi, Genel Danışmanlık, Bireysel Psikolojik Destek, PSS Aktiviteleri, Yönlendirmeler)
  • Farkındalık ve güçlendirme faaliyetleri (Topluma Dayalı Gönüllü Ağı, Bilgi Yaygınlaştırma, TCDŞ konusunda farkındalık ve güçlendirme faaliyetleri, Bilgi Yaygınlaştırma)
  • Diğer faaliyetler (Dijital Mahalle Aplikasyonu, Pandemi döneminde kadın çalışmaları çalıştayı, Proje ekibinin iyilik halini destekleme, Radyo programları)

Esenyurt, İstanbul

Koruma

Sosyal Uyum

Yaygın Eğitim

Mülteci ve ev sahibi toplumdan kadın ve çocuklar

Sosyal uyum etkinlikleri (komşu komşunun sesine muhtaçtır), Türkçe dil kursu, ISMEK/HEM’lerle sanat ve meslek eğitim kursları, vaka yönetimi ve danışmanlık hizmetleri, bireysel ve gruplar için psikososyal destek, bilgi yayma ve farkındalık artırma etkinlikleri, dijital komşuluk mobil uygulaması, radyo programları.

Mavi Kalem aynı zamanda Marmara 2 kümesine mentörlük vermektedir.

İletişim Bilgileri

Yavuz Sultan Selim Mah. Cibali Cad. No:31 Fatih / İstanbul
Web Site    Telefon    e-Posta