Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA)

Proje tamamlandı

ARSA Derneği 2009 yılında gönüllü Afgan mülteciler tarafından Afgan Mülteciler koordinatörü olarak faaliyete başlamıştır. 2014 yılında gazeteci, doktor, akademisyen, mimar ve insani yardım çalışanları tarafından bağımsız ve kâr amacı gütmeyen resmi bir dernek olarak kurulmuştur. Sığınmacı ve mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olmak, hak ve hizmetlere erişimlerini desteklemek üzere sosyal yardım, eğitim, yetişkin ve çocuk nüfusa yönelik meslek ve lisan kursları ile uyum çalışmaları, psikososyal destek, koruma, tercümanlık, yönlendirme ve savunuculuk faaliyetleri yürütmektedir.

Uyum Hareketi

Proje hakkında

Projenin genel amacı, koruma konusunda bilinçlendirme, bilgi düzeyinin arttırılması, hassas durumdaki mültecilerin koşullarını iyileştirme ve haklara, yardımlara ve hizmetlere ulaşmasını sağlamaktır. Faydalanıcıların kapasitelerinin artırılması ile birlikte toplumun güçlendirilmesi ve yerel halk ile karma mülteci toplulukları arasında sosyal uyumun teşvik etmek hedeflenmektedir.

Proje kapsamında, temel haklara erişim hususundaki bilgi ve bilinç eksikliğinin giderilmesi amacıyla bilinçlendirme faaliyetlerine yer verilecektir. Mülteci toplulukların ev sahibi toplum üyeleri ile bağlarının güçlendirilerek haklar, hizmetler ve yardımlar açısından bilinçlendirilmesini sağlamak ve toplumlar arasında sosyal uyum ve değişimin sağlanması hedeflenmektedir.

Proje kapsamında ihtiyaç alanlarında yeni hizmet haritaları ve yönlendirme mekanizmaları oluşturulacaktır. Hizmetlere ilişkin bilgiler hem sözlü olarak hem de broşürler/el ilanları/kitapçıklar ve sosyal/kültürel buluşmalar vasıtasıyla sağlanacaktır. Sosyal ve yasal konularda danışmanlık ve bilgilendirme hizmetleri de dahil olmak üzere bireysel görüşmeler, vaka çalışanları ve sosyal çalışmacılar tarafından yürütülecektir. Vakaların durumu ve hassasiyetlerine göre ilgili yerel kamu kurumlarına yönlendirme yapılacaktır.

Planlanan faaliyetler

  • Bilinçlendirme toplantıları ve yaygınlaştırma
  • Sosyal uyum faaliyetleri
  • Danışmanlık, bilgilendirme ve yönlendirmeler
  • Savunuculuk ve farkındalık artırma faaliyetleri

Kayseri

Koruma

Sosyal Uyum

Mülteciler ve ev sahibi toplumun hassas bireyleri

Çocuk işçiliği, TCDŞ, çocuk hakları, mülteci hakları ve yükümlülükleri, medeni hukuk, stres ve öfke yönetimi konularında farkındalık artırma toplantıları ve sosyal uyum etkinlikleri.

ARSA bir “Keşif Fonu” uygulama ortağıdır.

İletişim Bilgileri

Gevher Nesibe Mh. Atatürk Blv. No:62/2 Kocasinan / Kayseri
Web Site    Telefon    e-Posta